четвртак, 26. август 2010.

Prva plastična anti-tela

Anti-tela, napravljena celosno od plastike, spasila su živote miševima kojima je ubrizgan otrov pčele - ovo je prvi put da ovakva strategija upali kod živih bića.

Stručnjaci koji su napravili ova anti-tela kažu da je ovo prvi korak prema kreaciji anti-tela krojenih po meri za razne druge medicinske primene, od lečenja ljudi koji su bili otrovani, do borbe protiv infekcije.

Prirodna anti-tela stvara imuni sistem jednog organizma da bi se zakačila i neutralizovala neku antagonističku materiju. Kao i njihova prirodna braća, i plastična anti-tela imaju šupljine napravljene u tačno onom obliku koji je potreban da bi se pohvatali potrebni molekuli - u ovom slučaju molekuli melitina, aktivne supstance pčelinjeg otrova.

Kenet Šea sa kalifornijskog univerziteta u Irvinu je vodio tim istraživača koji je napravio ova anti-tela putem procesa koji se zove molekularni otisak. Oni su koristili katalist da bi stimulirali polimere da se formiraju oko molekula pčelinjeg otrova, zatim su uništavali te molekule otrova, ostavljajući prazne prostore u anti-telima u obliku potrebnom da se uhvati melitin.

Šea je ubrizgao u miševe ove sićušne nano-čestice 20 sekundi pošto je u njih bio ubrizgan pčelinji otrov, i 60% je preživelo, dok su svi nelečeni miševi uginuli. Posle obavljenog posla, plastična anti-tela je uništila jetra.
"Zaključujemoda otisnute polimerne nano-čestice efikasno hvataju molekule melitina u krvotoku" tvrde Šea i njegove kolege u izveštaju.

Filip Holiger iz Labaratorije Molekularne Biologije na Kembridžu tvrdi da plastična anti-tela obavljaju neke funkcije prirodnih, ali sumnja da se to odnosi na sve važne funkcije kao pripremanje imunog sistema organizma da se izbori sa infekcijama, pošto za razliku od pravih anti-tela, nemaju komunikaciju sa drugim ćelijama i ostatkom imunog sistema.

izvor: newscientist.com
Može se reći da je ovo jedna od najfascinantnijih primena plastike, a ako vam trebaju plastični proizvodi pogledajte sajt Svet Plastike.

Нема коментара:

Постави коментар